Skip to main content

Palosaaren Poro­tila

”Kaiken toiminnan lähtökohtana on hyvinvoiva poro, jonka elämää ja tarpeita kunnioitetaan.”

Palosaaren poro- ja kalastutilan arvot ja eetiset ohjeet

Porotilan historiaa

Palosaaren porotilan on perustanut Juho Jalmari Palosaari. Vuonna 1920 rakennettiin tilan ensimmäinen rakennus Vanha Pirtti. Vieraillessasi Vanhan Pirtin käsityömyymälässä voit aistia kolmen sukupolven asuinrakennuksena toimineen Pirtin rauhallisen ja kodikkaan tunnelman. Paikallisten käsitöiden lisäksi myymälästä löytyy tietenkin tilalla tuotettua poronlihaa, porontaljoja ja poronsarvia, eri muodoissaan. Pirtissä on mahdollista tutustua myös tilalla käytössä olleisiin jo historiallisiinkin esineisiin.

Perheessä tehdään porotöitä jo kuudennessa sukupolvessa. Vuonna 1963 Jalmarin poika Reino aloitti maanviljelyksen tilalla ja vuonna 1975 hankki itselleen porokarjan joka toisen maailmansodan jälkeen oli hänen sedälleen siirtynyt. Vuonna 1982 myös Reinon tytär Satu sai ensimmäisen oman poromerkin. Reino luovutti poronsa lapsilleen vuonna 2009 tehtyään poronhoitotyötä lähes 40 vuotta.

Matkailutoiminta on tilalla aloitettu 1998.

Reinon tytär Satu, yhdessä miehensä Mika Lappalaisen kanssa, jatkaa Reinon jalanjäljissä perinteikästä kuusamolaista poroelinkeinoa sekä matkailutoimintaa ohjelmapalveluina poroihin, kalastukseen, luontoon ja hyvinvointiin liittyen. Nykyään voit löytää myös jo seuraavan sukupolven osallistumassa tilan töihin. 

Tila on edelleen Palosaaren perheen koti. Meillä voit tutustua aitoon ja oikeaan elämään Kuusamon maaseudulla. Kerromme myös mielellämme mahdollisimman paljon poroista, poronhoidosta ja ihan meidän oikeasta elämästä porojen kanssa.

Isä ja tytär